.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Ant1 4 - 5 Ιουνίου 2014

Εικόνα καταστροφής μετά την πυρκαγιά στο τρίγωνο Άρσος - Πραιτώρι - Κέδαρες.

Υπό έλεγχο τέθηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα και το τελευταίο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς στα όρια Πάφου και Λεμεσού ανατολικά του χωριού Δορά. Ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας με παρέμβαση στο μεσημβρινό δελτίο του ΑΝΤ1 ενημέρωσε με λεπτομέρειες το κοινό. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε στο βίντεο.

Μαύρο τοπίο αντικατέστησε το πράσινο στην περιοχή Δοράς - Αρσους - Κέδαρων, την επομένη της μεγάλης πυρκαγιάς.  Έκταση μεγαλύτερη των τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων με αιωνόβια δέντρα, κυρίως βαλανιδιές, χάθηκε μέσα σε λίγες ώρες. 

Η φωτιά που ξέσπασε από χθες το μεσημέρι από περιοχή του χωριού Δορά, κατά πάσα πιθανότητα από ανεπιτήρητο σκυβαλότοπο, επεκτάθηκε μέχρι το απόγευμα σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα. 

Αργά το απόγευμα οι ισχυρές δυνάμεις πυροσβέσεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο όλα τα μέτωπα εκτός από το μέτωπο στα ανατολικά της Δοράς όπου τελικά περιορίστηκε και αυτό την αυγή.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης του τμήματος δασών, της πυροσβεστικής υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ που έχουν ασφαλίσει την περίμετρο.

Νωρίτερα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας δήλωσε ότι η περίμετρος της μεγάλης πυρκαγιάς έχει ασφαλισθεί και το πρωί επιχειρούν τα πτητικά μέσα προκειμένου να κατασβέσουν πλήρως εστίες τις πυρκαγιάς που έκαιγαν ακόμη κυρίως στην επαρχία Λεμεσού, ανατολικά της Δοράς.

Όλα τα υπόλοιπα μέτωπα της πυρκαγιάς προς Άρσος, Κέδαρες και Τρόζενα-Γερόβασα είχαν ελεγχθεί από χθες βράδυ.  

Ο κ. Τράγκολας, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό των μεγάλων επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή, τόνισε ότι τα συνεργεία καταβάλουν αγωνιώδεις προσπάθειες να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά πριν ξεσπάσουν εκ νέου στην περιοχή άνεμοι που ίσως βοηθήσουν στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Στην περιοχή θα παραμείνουν σε επιφυλακή και μετά την κατάσβεση της φωτιάς μονάδες πυρόσβεσης  για να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα.

Η φωτιά λόγο των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα στην περιοχή επεκτάθηκε αστραπιαία.

Από την Δορά που ξεκίνησε  οι φλόγες πέρασαν μέσα από το ακατοίκητο Τουρκοκυπριακό χωριό Τρόζενα και έφτασαν μέχρι τις παρυφές του Άρσους για να στραφεί τελικά το μέτωπο, λόγο απότομης αλλαγής της κατεύθυνσης των ανέμων, νοτιοδυτικά προς το χωριό Κέδαρες της επαρχίας Πάφου.

Στην  περιοχή της πυρκαγιάς που έκαψε πέραν των 4 τετραγωνικών χιλιομέτρων άγριας βλάστησης και αιωνόβιων δέντρων βρίσκονται 30 πυροσβεστικά οχήματα από σταθμούς των επαρχιών Πάφου, Λεμεσού, Λάρνακας και Λευκωσίας, του τμήματος δασών, της υπηρεσίας θήρας, της πολίτικης άμυνας, των επαρχιακών διοικήσεων Πάφου και Λεμεσού και των κοινοτικών συμβουλίων των κοινοτήτων της περιοχής.

Η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί είναι ανυπολόγιστη αφού αιωνόβια δέντρα κυρίως ανάμεσα στην Δορά και το Άρσος αλλά και στο τρίγωνο Άρσος-Τρόζενα-Κέδαρες κάηκαν σε λίγες ώρες.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν 28 οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τμήμα Δασών, Πολιτική Άμυνα και Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού, 2 εθελοντικές μονάδες από τις κοινότητες Βάσας Κοιλανίου και Κελοκεδάρων, 7 εκσκαφείς, 8 πτητικά μέσα. Εργάστηκαν 110 άτομα.

Οι κάτοικοι του χωριού Κέδαρες επέστρεψαν στα σπίτια τους.

 
 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares