.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 
Ιερός Ναός Τιμίου Προδρόμου, Κέδαρες

Στη δυτική πλευρά του χωριού στέκει μεγαλόπρεπη η εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου, του πολιούχου Αγίου του χωριού. Η εκκλησία αυτή κτίστηκε το 1883, ενώ το τέμπλο έγινε ένα χρόνο αργότερα με δαπάνες του Αντώνη Χατζηχρίστου και Αχιλλέα Χρυσοστόμου που ήταν εγκατεστημένοι στην κοσμοπολίτικη τότε Αλεξάνδρεια. Είναι ένα από τα ωραιότερα τέμπλα της εποχής εκείνης.

 

Στο ναό αυτό, ξεχωρίζουν οι εικόνες του Χριστού ζωγραφισμένη το 1628, μια δεύτερη του Χριστού ζωγραφισμένη το 1708, η εικόνα των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού ζωγραφισμένη το 1724, καθώς και οι εικόνες του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Σπυρίδωνα που ζωγραφίστηκαν το 1791 από τον Κρητικό αγιογράφο Ιωάννη Κορνάρο. Πολύ όμορφο είναι και το επιτάφιο της εκκλησίας το οποίο έχει αγοραστεί από τη Ρωσία.

 


Ο Ιερός Ναός του Τιμίου Προδρόμου στις Κέδαρες © Michael Kofteros "Views and beyond" 20. 1. 2013

Ο Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος γεννήθηκε από τον ιερέα Ζαχαρία και την Ελισάβετ. Μέχρι τα 30 του χρόνια έζησε ζωή ασκητική στην έρημο, η οποία ήταν αφιερωμένη στην προσευχή και την πνευματική ολοκλήρωση. Τα ρούχα του ήταν από τρίχες καμήλας και στην μέση του φορούσε δερμάτινη ζώνη, ενώ την τροφή του αποτελούσαν βλαστάρια χόρτων και άγριο μέλι.

Με την άσκηση και την αρετή απέκτησε όλα τα προσόντα του επιβλητικού και διαπρυσίου κήρυκα του Θείου λόγου. Καυτηρίαζε τη φαρισαϊκή, αλαζονική έπαρση και την ψυχική σκληρότητα. Η διδασκαλία του, που συνοψίζεται στη γνωστή φράση μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των Ουρανών, ήταν ουσιαστικά η προετοιμασία της έλευσης του Ιησού Χριστού. Αξιώθηκε μάλιστα να βαπτίσει το Χριστό, τον Υιό του Θεού.

Ο Ιωάννης έλεγχε με δριμύτητα τον τοπικό άρχοντα της Ιουδαίας για την ανήθικη σχέση του με την γυναίκα του αδελφού του με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να αποκεφαλιστεί. Το άγιο σώμα του ενταφιάστηκε με τιμές από τους μαθητές του και συγκαταλέχθηκε στην χορεία των μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας.

Οι γιορτές του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου είναι οι εξής:

1.    Σύλληψις του Τιμίου Προδρόμου - 23 Σεπτεμβρίου Δείτε το βίντεο
2.    Σύναξις του Τιμίου Προδρόμου - 7 Ιανουαρίου
Δείτε το βίντεο
3.    Α΄ και Β΄ εύρεσις της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου - 24 Φεβρουαρίου
4.    Γ΄ σχέσις Τιμίας κεφαλής του Προδρόμου - 25 Μαΐου
Δείτε το βίντεο
5.    Το Γενέσιον του Τιμίου Προδρόμου - 24 Ιουνίου
Δείτε το βίντεο
6.    Αποτομή της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου - 29 Αυγούστου
Δείτε το βίντεο

Απολυτίκιον του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου

Μνήμη δικαίου μετ΄ εγκωμίων, σοί δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου, Πρόδρομε, ανεδείχθης γαρ όντως και προφητών σεβασμιώτερος, ότι και εν ρείθροις βαπτίσαι κατηξιώθεις τον κηρυττόμενον. Όθεν της αληθείας υπεραθλήσας, χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν άδη Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί, τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου, και παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος.

Δείτε το βίντεο με το απολυτίκιο του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου (7 Ιανουαρίου)

Κοντάκιον του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου

Η του Προδρόμου ένδοξος αποτομή, οικονομία γέγονε τις θεϊκή, ίνα και τοις εν άδη, του Σωτήρος κηρύξη την έλευσιν, Θρηνείτω ούν Ηρωδιάς, άνομον φόνον αιτήσασα, ού νόμον γάρ τον του Θεού, ού ζώντα αιώνα ηγάπησεν, αλλ΄ επίπλαστον πρόσκαιρον.

 Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου, Κέδαρες

Άλλη εκκλησία ήταν εκείνη του Αγίου Αντωνίου, που ήταν κτισμένη στο Κάτω Χωριό, δίπλα από ένα χείμαρρο. Με τα χρόνια όμως είχε φθαρεί και οι συχνές πλημμύρες που έπλητταν το χωριό κατά τη χειμερινή περίοδο, συνέτειναν στο να υποχωρήσουν τα θεμέλιά της και να κατεδαφιστεί. Το μόνο πράγμα που παραμένει εκεί στην ίδια θέση, για να θυμίζει το χώρο όπου άλλοτε βρισκόταν η εκκλησία, είναι η καταπράσινη αιωνόβια τρεμιθιά, που ποτίζεται από το άγιασμα, που όπως λέγεται, υπάρχει βαθιά μέσα στο έδαφος. 

 

Λίγα χρόνια αργότερα, ένας Μοδίτης καλόγηρος που έμενε σε τσιφλίκι κοντά στο Κιδάσι, είχε κάνει τάμα να κτίσει μιαν εκκλησία. Στο Κιδάσι δεν ήταν λογικό να την κτίσει γιατί ήταν τούρκικο χωριό, έτσι την έκτισε κοντά στο Κάτω Χωριό με σκοπό να την αφιερώσει στον Άγιο Μάμα. Μέχρι όμως να βρει μια μεγάλη και ωραία εικόνα του Αγίου Μάνα να τοποθετήσει στο θρονί, οι κάτοικοι του χωριού τοποθέτησαν την εικόνα του Αγίου Αντωνίου, που είχαν περισώσει από την παλιά εκκλησία. Η εικόνα αυτή ποτέ δεν έφυγε από τη θέση της και η εκκλησία αφιερώθηκε στον Άγιο Αντώνιο. Η εκκλησία αυτή σώζεται μέχρι και σήμερα. Είναι κτίσμα του 1600 και είναι υπό την προστασία του εκκλησιαστικού μουσείου της Πάφου. Πρόκειται για μονόκλιτου ναού με δίρριχτη κεραμοσκεπή στέγη κατασκευασμένη από λίθινες πλάκες.

 

Υπήρχαν κι άλλες δύο εκκλησίες στο χωριό, που έχουν όμως καταστραφεί. Η μια ήταν εκκλησία του Αγίου Δημητρίου κοντά στα “Αλώνια” και άλλη της Αγίας Αναστασίας, δίπλα από το σημερινό ναό του Τιμίου Προδρόμου.

 

Η Ιερά Μονή του Αγίου Αντωνίου στις Κέδαρες © Roger Crackett

Ο Μέγας Αντώνιος είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, που θεμελίωσε τον υγιή μοναχισμό. Έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και των παιδιών του. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε ως ασκητής στην έρημο και πέθανε πλήρης ημερών, στις 17 Ιανουαρίου του 356, οπότε και εορτάζεται η μνήμη του. Το βίο του έγραψε ο Μέγας Αθανάσιος, με τον οποίο γνωριζόταν προσωπικά.

Ο Αντώνιος ο Μέγας γεννήθηκε γύρω στο 251 στην πόλη Κομά της Άνω Αιγύπτου, κοντά στη Μέμφιδα, από πλούσιους αλλά ευλαβείς γονείς. Από την παιδική του ηλικία τον διακατείχαν η αυτάρκεια και η ολιγάρκεια. Ορφάνεψε σε ηλικία περίπου 20 ετών και από τους δύο γονείς του και απέμεινε με την μικρότερη αδερφή του.

Έμαθε μόνος τα γράμματα που θεωρούσε βασικά. Ήταν γνώστης της Αγίας Γραφής, που την είχε αποστηθίσει. Έξι μήνες μετά το θάνατο των γονιών του ο Αντώνιος άκουσε στην εκκλησία την Ευαγγελική περικοπή του πλουσίου νέου, στην οποία αναφέρεται ότι ο Χριστός είπε στον πλούσιο νέο: πώλησον τα υπάρχοντά σου και δος πτωχοίς. Συγκινημένος από την ευαγγελική περικοπή, διένειμε την περιουσία του στους φτωχούς. Επίσης, εμπιστεύτηκε την αδερφή του σ' ένα μοναστήρι.

Ο ίδιος αποσύρθηκε στην έρημο όπου έζησε ασκητικά, τρώγοντας ελάχιστο ψωμί κάθε μέρα. Έπειτα από είκοσι ολόκληρα χρόνια σκληρής ασκήσεως πνευματικού αγώνα, ακατάπαυστης προσευχής και φοβερών πειρασμών, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Η αποδοχή που είχε ήταν ευρύτατη και μάλιστα έρχονταν σε αυτόν για να τους θεραπεύσει ακόμα. Θεράπευε τους ασθενείς ου προστάζων, αλλά ευχόμενος και τον Χριστόν ονομάζων.

Αργότερα πήγε κοντά στα ερείπια ενός φρουρίου και κατοίκησε σε σπήλαιο χωρίς να τον βλέπει κανένας και χωρίς να δέχεται κανέναν παρά μόνο έναν γνωστό του, ο οποίος του έφερνε κάθε έξι μήνες ψωμί για ολόκληρο το εξάμηνο. Νυχθημερόν έκανε ασκητικούς αγώνες με τους οποίους νέκρωσε τα σκιρτήματα των παθών, έφτασε στο βαθμό της απάθειας, υπερβαίνοντας τα όρια της ανθρώπινης φύσης.

Το 311, στους φοβερούς διωγμούς των χριστιανών που οργανώθηκαν την εποχή του Μαξιμιανού εγκατέλειψε το ερημητήριό του και έδωσε τη σκληρή μάχη του πιστού κατά της ειδωλολατρίας και της απάτης. Το ίδιο έγινε σαράντα χρόνια αργότερα όταν σε ηλικία εκατό χρονών κατήλθε για μια ακόμη φορά, στην Αλεξάνδρεια, για να καταπολεμήσει την αίρεση του Αρείου. Είχε αλληλογραφία με το Μεγάλο Κωνσταντίνο και τους γιους του οι οποίοι τον σέβονταν βαθύτατα και ζητούσαν τις συμβουλές του. Μαρτυρείται ότι, ενώ ο Άγιος βρισκόταν ακόμα στη ζωή, έβλεπε τις ψυχές των ανθρώπων που εξέρχονταν από το σώμα τους, καθώς και τους δαίμονες που τις οδηγούσαν.

Ο Μέγας Αντώνιος κοιμήθηκε το 356 μ.Χ. Πρόβλεψε με θαυμαστή ακρίβεια το θάνατό του, ο οποίος συνέβηκε σε ηλικία "εγγύς ετών πέντε και εκατόν". Η μνήμη του γιορτάζεται στις 17 Ιανουαρίου. Μία από τις τελευταίες επιθυμίες του Οσίου ήταν να μη φανερωθεί ο τόπος της ταφής του. Ωστόσο, οι μοναχοί που ασκήτευαν κοντά του έλεγαν ότι κατείχαν το ιερό λείψανό του, το οποίο επί Ιουστινιανού (το 561 μ.Χ.), κατατέθηκε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Αλεξάνδρεια και από εκεί αργότερα, το 635 μ.Χ., μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Δείτε το βίντεο του Αγίου Αντωνίου

 

Απολυτίκιο του Αγίου Αντωνίου

 
Τόν ζηλωτήν Ἠλίαν τοῖς τρόποις μιμούμενος, τῷ Βαπτιστῇ εὐθείαις ταῖς τρίβοις ἑπόμενος, Πάτερ Ἀντώνιε, τῆς ἐρήμου γέγονας οἰκιστής, καί τήν οἰκουμένην ἐστήριξας εὐχαῖς σου, διό πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.


Δείτε το βίντεο με το απολυτίκιο του Αγίου Αντωνίου

 

Κοντάκιο του Αγίου Αντωνίου
 

Τοὺς βιωτικοὺς, θορύβους ἀπωσάμενος, ἡσυχαστικῶς, τὸν βίον ἐξετέλεσας, τὸν Βαπτιστὴν μιμούμενος, κατὰ πάντα τρόπον Ὁσιώτατε. Σὺν αὐτῷ οὖν σε γεραίρομεν, Ἀντώνιε Πάτερ, τῶν Πατέρων κρηπίς.

 


 

Βόρεια του χωριού βρίσκεται ένα μικρό εκκλησάκι της Παναγίας της Φωτολαμπούσας και στα νότια του χωριού βρίσκεται το επίσης μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Τα εκκλησάκια αυτά καταστράφηκαν επαλειμμένα αλλά  ξανακτίστηκαν.

 

 

  
 Το εκκλησάκι της Παναγίας της Φωτολαμπούσας

  
Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου

 
 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares