.

.

Αρχική Σελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναφορά
Εκδηλώσεις
 

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Περσεφόνη Παπαδοπούλου (1889 - 1948)

Η Περσεφόνη Παπαδοπούλου,  της οποίας ο πατέρας Αριστόδημος Παπαδόπουλος καταγόταν από τις Κέδαρες, γεννήθηκε στην Πάφο. Όταν τελείωσε το Παρθεναγωγείο Λευκωσίας, φοίτησε στο Αρσάκειο, από το οποίο αποφοίτησε το 1906 και για συνεχή δεκατέσσερα χρόνια εργάστηκε ως δασκάλα στο Παρθεναγωγείο Βαρωσίων. Υπήρξε μια από τις πιο ξεχωριστές φυσιογνωμίες της εποχής της τόσο για τη δράση της στα εκπαιδευτικά δρώμενα της Κύπρου όσο και για τον ακέραιο χαρακτήρα της. Η Περσεφόνη Παπαδοπούλου ίδρυσε και διηύθυνε τη δεκαπενθήμερη γυναικεία εφημερίδα Κυριών με την ονομασία "Εστιάδες". Η εφημερίδα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 15 Νοεμβρίου 1913. Μεταξύ άλλων Θεμάτων δημοσιεύονται άρθρα για τον Νίτσε και τον Σοπενχάουερ, για τους αρχαίους τραγικούς, παιδαγωγικά και ψυχολογικά Θέματα και άλλες εργασίες που καθιστούσαν την εφημερίδα κύριο εκφραστικό μέσο των μορφωμένων γυναικών της εποχής εκείνης.


Ουσιαστική και πολύ εύστοχη η προμετωπίδα της εφημερίδας που έγραφε: "Μορφώσατε και ανυψώσατε τη γυναίκα και θα ιδήτε μετά Θαυμασμού ολόκληρου αναγέννηση ανθρωπότητας". Η Περσεφόνη Παπαδοπούλου μετά από σύντομη σταδιοδρομία στον εκπαιδευτικό τομέα, έφυγε στο Παρίσι και συγκεκριμένα σε πανεπιστήμιο της Σορβόννης όπου παρακολούθησε με πολλές διακρίσεις φιλοσοφία και παιδαγωγικά. Ο Κύπρος Χρυσάνθης, ο οποίος θυμόταν την Περσεφόνη από τα μαθητικά του χρόνια, γράφει για τη μεγάλη ιέρεια των γραμμάτων: "Ο γράφων ενθυμείται στα μαθητικά του χρόνια πως η Περσεφόνη Παπαδοπούλου ερχόταν στο σχολείο του ρωτώντας για τα όνειρα που βλέπανε οι μαθητές και άλλα. Από τις δραστηριότητες αυτές, η Περσεφόνη Παπαδοπούλου συνέταξε πραγματείες πολύ προοδευτικές για τα χρόνια εκείνα".

Η Περσεφόνη Παπαδοπούλου πέθανε από φυματίωση που προήλθε από τις κακουχίες που πέρασε την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα όπου είχε μετοικίσει μερικά χρόνια πριν, μη βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος για τις πρωτοποριακές της ιδέες στην Κύπρο.

      

        Περιοδικό ''ΧΡΟΝΙΚΟ'', Εφημερίδα ''Πολίτης'' 2009

         
         
         
         
 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares