.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Οι Δ' Παναγροτικοί Αγώνες στις Κέδαρες, 12 Μαρτίου 1939. Αθλητές στίβου από τις Κέδαρες

 

 

Από αναδημοσίευση ανακοίνωσης του 1939 στην εφημερίδα ''Πολίτης'' (Κυριακή 29 Ιουλίου 2007) φαίνεται η συνεισφορά των Κεδάρων στο Παφιακό αλλά και ευρύτερα στο Κυπριακό αθλητισμό με τη διοργάνωση των Τέταρτων Παναγροτικών Αγώνων στις 12 Μαρτίου του 1939 στις ίδιες τις Κέδαρες. Στην ανακοίνωση (που παραθέτουμε πιο κάτω και υπογράφεται από το ''Γυμναστικό Όμιλο Κόροιβος'') πέραν της σημασίας των αγώνων, σημαντικό γεγονός είναι η ύπαρξη αθλητικού συλλόγου στις Κέδαρες με την ονομασία ''Γεωργικός Σύλλογος Κεδάρων''.

Το γεγονός της ύπαρξης ενός τέτοιου συλλόγου στις Κέδαρες έρχεται να επαληθεύσει τις πολλές ιστορίες που αρκετοί από εμάς άκουγαν από τους μεγαλύτερους μας για τη συμμετοχή Κεδαριτών σε αθλητικούς αγώνες στο χωριό μας, στα γύρο χωριά αλλά και στην πόλη της Πάφου.

     

 

Μερικοί από τους Κεραδίτες αθλητές που έλαβαν μέρος στους Δ` Παναγροτικούς Αγώνες στις Κέδαρες ήταν οι ακόλουθοι: Σοφοκλής Χριστοδούλου, Λεωνίδας Ν. Πατσαλίδης, Αυξέντιος Παπαδόπουλος, Γρηγόρης Ηλία, Ανδρόνικος Σπύρου,  Αγαθοκλής Νεοκλέους, Λέανδρος Θεοχάρους, Κυριάκος Ευριπίδου και  Παναγιώτης Αντωνίου. Οι αθλητές αυτοί πρώτευσαν σε πολλά αθλήματα σαρώνοντας έτσι τα περισσότερα κύπελλα.

Στους αγώνες ξεχώρισε ο Λεωνίδας Ν. Πατσαλίδης.  Πρώτευσε στα 100 μέτρα, στο τριπλούν, το απλούν και το ύψος και ανακηρύχτηκε πολυνίκης.

     

  Πυγμαλίων Δημητριάδης (γ. 1940)

Ο Κεδαρίτης Πυγμαλίων Δημητριάδης του ΓΣΚ νίκησε στον μαραθώνιο 30 χιλιομέτρων το 1962 με 1 ώρα 56' 28'' 6.

(Φωτογραφία από το άρθρο της εφημερίδας 'Πολίτης' - 'Χρυσοί Παγκυπριονίκες επαρχίας Πάφου', Κυριακή 23. 9. 2012).

       

 

''Το 1960 λαμβάνει μέρος για πρωτη φορα στους Παγκύπριους αγώνες στίβου στην Αμμόχωστο. Έτρεξε 5 και 10 χιλιάδες μέτρα καθώς και μαραθώνιο και καταλαμβάνει την τρίτη θέση, σημαντική διάκριση ανάμεσα σε τόσους αθλητές από διάφορα σωματεία της Κύπρου. Την ώρα που ο Πυγμαλίωνας έμπαινε στο στάδιο τρέχοντας προς το τέρμα, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος σηκώθηκε και χειροκροτούσε τον νεαρό συντοπίτη του ...''

Περιοδικό Prestige Πάφος, Τεύχος 11, Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2010
     

  Φρειδερίκη Ευριπίδου (ΓΣΟ)

H Φρειδερίκη Ευριπίδου Φοινίκεττου απο τις Κέδαρες, αθλήτρια του ΓΣΟ, νίκησε στα 100 μέτρα στους Παγκυπρίους Αγώνες του 1969 και κατέρριψε το Παγκύπριο ρεκόρ στα 200 μέτρα με 27''1.

(Φωτογραφία: Κυπριακή Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Αθλητισμού Στίβου ΚΟΕΑΣ)

     

Το 1975 οι Κέδαρες έλαβαν μέρος στους περιφερικούς μαθητικούς αγώνες που έλαβαν χώρα στο κοινοτικό γήπεδο της Σαλαμιού.

     

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares