.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Ένα στερνό αντίο στο συγχωριανό μας Γλαύκο Π. Βιολάρη

''Έτσι κι ετούτη τη φορά, ήρθε να σβήσει τη χαρά του χάρου το δρεπάνι.
Το δάσκαλο σημάδεψε το Γλαύκο το Βιολάρη.
Τον άνθρωπο της προσφοράς, της Πάφου το βλαστάρι''.

Ένα μικρό απόσπασμα  από το ποίημα «Με λίγα αγγελολούλουδα κι ένα στερνό αντίο στο Γλαύκο Βιολάρη» (Ξεριζωμένη Λεμονιά)

Εφημερίδα ''Ελευθερία'', Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Ο αείμνηστος Γλαύκος Βιολάρης γεννήθηκε στις 18 Σεπ. 1934 στο χωριό Μέσανα της επαρχίας Πάφου απ` όπου καταγόταν η μητέρα του. Μεγάλωσε στις Κέδαρες και ήταν το πρωτότοκο από τα έξι παιδιά της Σαλώμης και του Πάτροκου Δημητρίου Βιολάρη. Αδέρφια του ο Δημήτρης, η Ειρήνη, η Έλισσα, η Χρυστάλλα και ο Φίλιππος. Τέλειωσε το Δημοτικό σχολείο Κεδάρων κι ακολούθως το Γυμνάσιο Λεμεσού. Αφού πέρασε τις εξετάσεις του μπήκε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου όπου πήρε το πτυχίο του δασκάλου. Οι Άγγλοι όμως καθυστέρησαν δύο χρόνια να τον διορίσουν επειδή κατηγορήθηκε για συμμετοχή στον Απελευθερωτικό Αγώνα της Κύπρου 1955 - 1959.

Ως δάσκαλος πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε διάφορα χωριά της Πάφου όπως Ακουρσό, Γιόλου, Λεμόνα και Κονιά. Υπηρέτησε επίσης στην Αστική Σχολή Αγίου Ανδρέου στη Λευκωσία. Συμμετείχε ως μέλος της πρώτης Κυπριακής Εκπαιδευτικής Αποστολής (Κ.Ε.Α.) Αγγλίας από το 1969 μέχρι το 1972. Υπηρέτησε στα παροικιακά σχολεία της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, του Συλλόγου Ελλήνων Γονέων και του Συλλόγου Κυπρίων Βορείου Λονδίνου. Εργάστηκε γι` αρκετά χρόνια ως καθηγητής Γενικών Μαθημάτων καθώς και των Ελληνικών στα Αγγλικά Σχολεία Μέσης Παιδείας Stationers Company School Langam. Υπήρξε μέλος του Κέντρου Διγλωσσίας του Δήμου του Harrigay όπου δίδασκε ελληνικά στα Δημοτικά και στα Σχολεία Μέσης Παιδείας.

Κατείχε δίπλωμα BA (Hons) Greek Classical. Ήταν ο ιδρυτής του Παγκύπριου Συνδέσμου Προστασίας Αναπήρων Παιδιών Κύπρου, της Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων Αγγλίας (Ο.Ε.Δ.Α.) καθώς και του Συνδέσμου Αποδήμων Παφίων Αγγλίας. Υπήρξε ιδρυτής Συνδέσμων Γονέων σε Αγγλικά Γυμνάσια του Δήμου  Harrigay και μέλος της Γραμματείας Κυπριακής Εθνικής Ομοσπονδίας Αγγλίας. Ήταν ο  Γραμματέας του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή. Πήρε συγχαρητήρια απόν τον πρώην Υπουργό Παιδείας αείμνηστο Αντρέα Χριστοφίδη για τη σχολική και εξωσχολική του δράση και τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το Οφίκιο του Νοταρίου για την πολυσχιδή του δράση στην ομογένεια της Μεγάλης Βρετανίας.

Ήταν νυμφευμένος με τη Μαρούλλα Αντώνη Ταλιώτη από τη Γιόλου της Πάφου. Απέκτησαν πέντε παιδιά τη Σαλώμη  κοινωνιολόγο - Εγκληματολόγο, τον Αντώνη καρδιολόγο consultant, την Καίτη οφθαλμολόγο, τον Πάτροκλο με Ph.D στην Ηλεκτρονική και το Χριστόδουλο επίσης οφθαλμολόγο.

Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ μας συγχωριανέ Γλαύκο Βιολάρη. Ελαφρύ ας είναι το χώμα που σε σκεπάζει.


Αντιγόνη Χριστοδουλίδου
Από το περιοδικό ''Οι Κέδαρες άλλοτε και σήμερα'' - Τεύχος Δεύτερο, Ιούλιος 2013

 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares