.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Το πιο κάτω κείνενο είναι παρμένεο από το ΡΙΚ και αναφέρεται στον καλλιτέχνη Χριστόδουλο Παναγιώτου, γιο του Αντώνη Παναγιώτου από τις Κέδαρες και της Μαίρης Κωνσταντίνου Βασιώτη.

Χριστόδουλος Παναγιώτου
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης Χριστόδουλος Παναγιώτου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην 56η Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 9 Μαΐου μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2015. Σε ανακοίνωση τους οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού αναφέρουν ότι την ευθύνη για την επιλογή είχε ο Omar Kholeif, επιμελητής της Κυπριακής συμμετοχής στην επικείμενη διοργάνωση. Η επιλογή έγινε μέσα από τη διαδικασία Ανοικτής Πρόσκλησης, η οποία προσέλκυσε πέραν των 70 προτάσεων.

Ο κ. Kholeif ανέφερε ότι ο αριθμός των προτάσεων, αλλά και το μεγάλο ενδιαφέρον που εκφράστηκε στον ίδιο, τον εντυπωσίασαν και προσθέτει: «Εκτός αυτού, βρίσκω τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίθηκε η διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα αξιοσημείωτο· από την πιο πάνω διαδικασία διαφάνηκε η επιτακτική ανάγκη θεώρησης της Κύπρου από πολλαπλές γεωγραφικές και χωρικές οπτικές. Ταυτόχρονα, φάνηκε ότι η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τόσο σε μια εξαιρετική συμμετοχή, όσο και σε ουσιαστικές και συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από το καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο της Κύπρου».

Ο κύριος Kholeif επεσήμανε πως από τους καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν, η πιο ξεκάθαρη συσχέτιση προήλθε από τον Χριστόδουλο Παναγιώτου.

«Η δουλειά του Παναγιώτου χαρακτηρίζεται, πιστεύω, από ένα μοναδικό καλλιτεχνικό όραμα, που λεκτικοποιεί σειρά από κοινωνικές, πολιτικές και ιστορικές τοποθετήσεις. Το έργο του δεν αφορά μόνο στο πλαίσιο της Κύπρου, αλλά προεκτείνεται στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και πέρα από αυτήν. Πρόθεσή μου είναι να συνεργαστώ με τον καλλιτέχνη για μια ατομική παρουσίαση, η οποία να περιλαμβάνει υπάρχοντα και καινούργια έργα. Η έκθεση θα συνοδεύεται από μια ειδική έκδοση και πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων που θα διευρύνουν την εμβέλεια της συμμετοχής της Κύπρου πέρα από τα στενά όρια μιας απλής έννοιας της γεωγραφίας».


Βιογραφικό Καλλιτέχνη
Ο Χριστόδουλος Παναγιώτου γεννήθηκε το 1978, στη Λεμεσό. Είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης με ευρύ πεδίο έρευνας που εστιάζει στον εντοπισμό και την αποκάλυψη των κρυμμένων εκείνων αφηγημάτων που ενυπάρχουν στο οπτικό αρχείο της ιστορίας και του χρόνου.

Ατομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στο Spring Workshop, Χονγκ Κονγκ, Κίνα / Moderna Museet, Στοκχόλμη, Σουηδία / Casino Luxembourg, Λουξεμβούργο / CCA Kitakyushu, Ιαπωνία / Centre d’Art Contemporain de Brétigny, Γαλλία / Museum of Contemporary Art, St. Louis, ΗΠΑ / Museum of Contemporary Art, Λειψία, Γερμανία / Kunsthalle Zürich, Ελβετία και Cubitt, Λονδίνο, ΗΒ.

Συμμετείχε, επίσης, σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις όπως: 8th Berlin Biennale / 7th Liverpool Biennial / Documenta 13, Κάσσελ / 6th Taipei Biennale / Busan Biennale 2008, κ.ά.

Η δουλειά του παρουσιάστηκε σε πολλά μουσεία και κέντρα τέχνης όπως: Museion, Μπολζάνο, Ιταλία / Migros Museum, Ζυρίχη, Ελβετία / CCA Wattis Institute for Contemporary Arts, Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ / Joan Miro Foundation, Βαρκελώνη, Ισπανία / Witte de With, Ρόττερνταμ, Ολλανδία / Bonniers Konsthall, Στοκχόλμη, Σουηδία / Philadelphia Museum of Art, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ / Ashkal Alwan Center for Contemporary Arts, Βυρητός, Λίβανος / Artist Space, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ / MoCA Miami, Μαϊάμι, ΗΠΑ.

Το 2010 του απονεμήθηκε το Βραβείο ''The Future of Europe'' και το 2005 το Βραβείο ΔΕΣΤΕ.

Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου: riknews.com.cy
Σύνταξη: Στέλλα Ολυμπίου - Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014. Πηγή: ΓΤΠ

Ιστοσελίδα καλλιτέχνη: www.christodoulospanayiotou.com

 
 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares