.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

15 - 22 Ιανουαρίου 1950, το Ενωτικό Δημοψήφισμα της Κύπρου.
Η συμμετοχή των Κεδαριτών. Όλες οι υπογραφές
.
Από το
περιοδικό ''Οι Κέδαρες άλλοτε και σήμερα'' Ιούλιος 2015.
Αντιγόνης Χριστοδουλίδου

 
«Κυπριακέ λαέ, καλείσαι όπως ηνωμένος και αδιάσπαστος επιτελέσεις και τώρα το προς την δούλην πατρίδα σου καθήκον μετ' ενθουσιασμού. Δι' Ενωσιν και μόνον Ενωσιν ηγωνίσθης επί τόσα έτη. Ενωσιν και μόνον Ενωσιν καλείσαι να επισφραγίσεις διά της ψήφου σου. Εμπρός Κύπριοι, όλοι εις τα επάλξεις διά την μάχην του Δημοψηφίσματος, διά την εθνικήν μας αποκατάστασιν, διά την Ενωσιν με την αθάνατον Μητέρα Ελλάδα».

Τα χρόνια περνούσαν το ένα μετά το άλλο κι ο πόθος των σκλαβωμένων Κυπρίων για ελευθερία δεν έλεγε να εκπληρωθεί. Οι υποσχέσεις των Άγγλων γι` αυτοδιάθεση, κάθε φορά που πολεμούσαμε στο πλευρό τους, πήγαιναν στο βρόντο αφού με το τέλος του πολέμου έβρισκαν μιαν καλή δικαιολογία ν` αναιρέσουν το λόγο τους.
 

Ο πόθος λοιπόν της ελευθερίας μαζί με τα σκληρά οικονομικά μέτρα που εξακολουθούσαν να εφαρμόζουν στο νησί οι αποικιοκράτες, αγανάκτησαν τους Κύπριους και από τις 15 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου του 1950, κάτω από τους θόλους των εκκλησιών και μέσα σε ατμόσφαιρα ιερής μυσταγωγίας, 215.108 ψηφοφόροι, δεξιοί κι αριστεροί, ένας αριθμός που αντιστοιχεί με το 95.7%, με εθνική έξαρση και πολιτική ωριμότητα βροντοφώναξαν «Ένωση και μόνον Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα».

Μόνο μια ασήμαντη μειονότητα Δημοσίων Υπαλλήλων, που τους το επέβαλε η Αγγλική Κυβέρνηση, απείχε της ψηφοφορίας. Δικαίωμα ψήφου είχαν όσοι είχαν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος. Το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 θεωρείται ως μια ηθική νίκη των Ελλήνων του νησιού κατά της Αγγλικής αποικιοκρατίας.

Παρόν στο δημοψήφισμα έδωσαν και οι Κεδαρίτες. Η ψηφοφορία έγινε στην εκκλησία του Τιμίου Προδρόμου υπό την αιγίδα του ιερέα Παπαχρύσανθου Παπασάββα και ως εύφοροι υπέγραψαν οι τρεις επίτροποι της εκκλησίας: Γιάγκος Νεοκλή, Νέαρχος Δημητρίου και Ιωάννης Φωτίου.

 

Ο Παπά-Χρύσανθος
Παπασάββα.
Ιωάννης Φωτίου Γιάγκος Νεοκλή Νέαρχος Δημητρίου
 
Παραθέτομε πιο κάτω τις υπογραφές όσων ψήφισαν.
 
Το εξώφυλλο Το δημοψήφισμα
του Κυπριακού
λαού (Ελληνικά)
Το δημοψήφισμα
του Κυπριακού
λαού (Αγγλικά)

Υπογραφές Κεδαριτών
1

Υπογραφές Κεδαριτών
2

Υπογραφές Κεδαριτών
3

Υπογραφές Κεδαριτών
4

             
Υπογραφές Κεδαριτών
5
Υπογραφές Κεδαριτών
6
Υπογραφές Κεδαριτών
7
Υπογραφές Κεδαριτών
8
Υπογραφές Κεδαριτών
9
Υπογραφές Κεδαριτών
10
Υπογραφές Κεδαριτών
11
 

Ευχαριστούμε Το Μουσείο Αγώνος για την ευγενή καλοσύνη του να μας παραχωρήσει τις πιο πάνω φωτογραφίες.

 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares