.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Ο Πρεσβύτερος Γρηγόριος Ευσταθίου.

Ο π. Γρηγόριος Ευσταθίου γεννήθηκε στις Κέδαρες της Πάφου το 1925. Έλαβε την στοιχειώδη εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο του χωριού του. Το 1947 νυμφεύθηκε την Χρυστάλλα Δημητρίου Μεταξωτού εκ Πραιτωρίου, με την οποία απέκτησε επτά παιδιά. Το 1949 χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Πάφου Κλεόπα και πρεσβύτερος το 1951 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο τον Γ΄. Το ίδιο έτος αποφοίτησε από την Ιερατική Σχολή Κύπρου. Υπηρέτησε ανελλιπώς ως λειτουργός του Υψίστου εις την Ιεράν Μητρόπολιν Πάφου. Δια οκτώ χρόνια διετέλεσε ιερεύς εις το Πραιτώριο Πάφου, διά εννέα μήνες στο Προδρόμι Χρυσοχούς Πάφου και δια δεκαπέντε χρόνια στην Πάχνα Λεμεσού. Τιμήθηκε με το Οφφίκιον Σακελλάριος από τον Μητροπολίτην Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Καλλίνικον και από τον Μητροπολίτην Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Διονύσιον Πρωτοπρεσβύτερος.

Συνταξιοδοτήθηκε το 2001. Το Κοινοτικό Συμβούλιο Πάχνας και ο Σύνδεσμος Αποδήμων Παχνιωτών τίμησαν πρόσφατα τον συγχωριανό τους Πρωτοπρεσβύτερο Γρηγόριο Ευσταθίου ο οποίος διαμένει σήμερα στη Θεσσαλονίκη με την οικογένεια του.

 
Τίτλοι βιβλίων του π. Γρηγορίου Ευσταθίου
2010 Μας περιμένει ο Θεός να τον ενθυμηθούμε, Αινείας
2010 Οι αμπελουργοί , Γερμανός
2010 Στην θάλασσαν Μεσόγειον μια νήσος εν που πλάστηκεν και βρίσκεται αιώνια..., Αινείας
2008 Πάχνα Λεμεσού, Ιδιωτική Έκδοση
2007 Η Κύπρος εν σταυροδρόμι, Ιδιωτική Έκδοση
2007 Παραμύθια κυπριακά και ελληνικά, Ιδιωτική Έκδοση
2006 Οι ρίζες μου, Ιδιωτική Έκδοση
2004 Η αθθρωπκιά, Ιδιωτική Έκδοση
2003 Η ζωή τ' αθθρώπου, Ιδιωτική Έκδοση
2003 Κοινωνικά ποιήματα, Ιδιωτική Έκδοση
2003 Παραντζελιάν στους ρόκολους, Ιδιωτική Έκδοση
1990 Η ζωή του χωρκάτη, Γερμανός
   

 

 

Μας περιμένει ο Θεός να τον ενθυμηθούμε

 

 

 

 

 

     
 

Οι αμπελουργοί. Λένε συνήθως ότι η πνευματική δημιουργία ενός ανθρώπου είναι η προσωπική του ζωή μεταφρασμένη - μέσω του λόγου - σε ποιητικό έργο. Αν αυτό είναι η θεωρητική επισήμανση ενός φαινομένου, για τον πατέρα Γρηγόριο είναι η επιβεβαίωση του γεγονότος. Ο πατέρας Γρηγόριος μέσα από τη νέα ποιητική του συλλογή αποτυπώνει στη Κυπριακή τοπολαλιά, την αγάπη του για την ιδιαίτερη του πατρίδα Κύπρο, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις κι έτσι μέσα απο την ποίηση του καταφέρνει να διατηρεί άσβεστη τη μνήμη του χωριού, τις ασχολίες και τον τρόπο ζωής των Κυπρίων. Ο πατέρας Γρηγόριος εμπνέεται απο το χωριό και τον τόπο και μέσα από ένα ιδιαίτερο ποιητικό λόγο, καταγράφει προσωπικά βώματα. Δεν αναζητά σπάνιες λέξεις, δεν επιδιώκει να εντυπωσιάσει τον αναγνώστη του αλλά με την αμεσότητα, και την καθαρότητα του λόγου του κάνει το καθένα απο εμάς να επιστρέφει στις ρίζες του και μέσα απο σειρά συγκινησιακών φορτήσεων να ζει όμορφες αναμνήσεις που έχουν ως αφετηρία την αγάπη και την αφοσίωση στον τόπο και την ιστορία του. Μέσα απο τα ποιήματα του ο πάτερ Γρηγόριο Ευσταθίου μας υποχρεώνει έμμεσα να επιστρέφουμε ευχάριστα στις ρίζες μας. (πρόλογος του εκδότη)

   

 

 

Στην θάλασσαν Μεσόγειον μια νήσος εν που πλάστηκεν και βρίσκεται αιώνια...

 

 

 

 

 

     
 

Πάχνα Λεμεσού.
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Παπα Γρηγόριος είναι ο ιερέας που συνέδεσε με πολύ στενούς δεσμούς το όνομά του με την ίδιαν την Πάχνα. Για δεκαπέντε χρόνια υπηρέτησε το Χριστεπώνυμο κοινό της Πάχνας με ενθουσιασμό, αγάπη και κατανόηση. Είναι ο ιερέας που αντιμετώπιζε τους πιστούς χωρίς καμιά διάκριση με πραότητα και χαμόγελο. Συνέβαλε πάρα πολύ και αποφασιστικά για την επικράτηση και εμπέδωση των Εθνικών και Χριστιανικών αρχών στο χωριό. Το ενδιαφέρον του για τους δυσπραγούντας χωριανούς και την πρόοδο της κοινότητας ήταν πολύ μεγάλο και συνεχές.

Η έκδοση του παρόντος βιβλίου είναι αδιάψευστος μάρτυρας των όσων έχω γράψει γι' αυτόν.
Η φυγή του για την Ελλάδα άφησε πίσω του ένα μεγάλο δυσ-ανεκπλήρωτο κενό.

Ο Θεός να τον ευλογεί.
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

     
 

Η Κύπρος εν σταυροδρόμι. Περιδιάβαση στην Κύπρο της δεκαετίας του 1950.
Σ' αυτό του το βιβλίο ο πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Ευσταθίου εξυμνεί με γλαφυρότητα τις ομορφιές του αγαπημένου του νησιού, της πατρίδας του και των ανθρώπων της. Τα ποιήματα του, γραμμένα κάποια απ' αυτά δεκαετίες πριν, είναι διαχρονικά και σύγχρονα συνάμα, περιγράφοντας σε έρρυθμα δίστιχα τη γεωγραφία, την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου του. Το βιβλίο "Η Κύπρος έν' Σταυροδρόμι" αποτελεί μια ευχάριστη περιδιάβαση στο νησί που στέκεται αρχοντικά, περήφανα και φιλόξενα στο μέσο των τριών ηπείρων. Διαβάζοντας ο αναγνώστης τους στίχους θαρρεί πως μπροστά του, μέσ'από τις σελίδες ξεπηδούν ολοζώντανα τα ποτάμια, τα βουνά, οι κάμποι και οι θάλασσες της Κύπρου. Τα ποιήματα αυτά δεν είναι μια απλή περιγραφή του τόπου, αλλά είναι αληθινό ταξίδι στο νησί των Αγίων, μια διάβαση, μέσ'από μοναστήρια, πλατάνια και αμπέλια από την Πάφο ως την Καρπασία κι από τη Λάρνακα ως του Μόρφου. Οι μορφές των Αγίων, του ’ϊ-Λαζάρου ή του Αγίου Βαρνάβα, και του Αποστόλου Ανδρέου σμίγουν αρμονικά με τις ιστορίες και τους θρύλους του Ζήνωνα, του Πράξανδρου ή του Τεύκρου κι όλοι μαζί μοιάζουν να εναγκαλίζονται με το αγνό και φιλόξενο πνεύμα του σύγχρονου Κύπριου στα γλέντια των Λεμεσιανών και τα κεράσματα των χωρικών. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

     
 

Παραμύθια κυπριακά και ελληνικά. Ήταν μια φορά κι έναν καιρό κάποιοι εμπνευσμένοι παραμυθάδες, που με τον ευφάνταστο λόγο τους πλάθανε ιστορίες, με τις οποίες ψυχαγωγούσαν τα μικρά αλλά και τα μεγάλα παιδιά τις ατέλειωτες νύχτες του χειμώνα, που αιχμάλωτοι του καιρού τις περνούσαν γύρω από το τζάκι.

Τέτοιοι παραμυθάδες δεν υπάρχουν σήμερα δυστυχώς. Η παράδοση ωστόσο διέσωσε πολλά παραμύθια και μύθους. Ορισμένα από αυτά προσπαθεί ο συγγραφέας Πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Ευσταθίου να διασώσει καταγράφοντας τα στο βιβλίο αυτό. Δημοσιεύει μια σειρά παραμυθιών τα οποία άκουσε να του διηγούνται συγγενείς και φίλοι τόσο από την ιδιαίτερη πατρίδα του Κύπρο, όσο και από τη Μακεδονία.

Αξιόλογη είναι η προσπάθεια του να διατηρήσει τη ντοπιολαλιά με την οποία τα άκουσε και να σημειώσει το ονοματεπώνυμο όσων του τα διηγήθηκαν καθώς και το έτος καταγραφής τους. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

     
 

Οι ρίζες μου.

Βιογραφικά και άλλα για τους γονείς μου και τους παππούδες μου

 

 

 


 

     
 

Η αθθρωπκιά.

 

 

 

 

 

     
 

Παραντζελιάν στους ρόκολους.

 

 

 

 

 

     
 

Κοινωνικά ποιήματα.

 

 

 

 

 

     
 

Η ζωή τ' αθθρώπου.

Ποιήματα

 

  

     
 

Η ζωή του χωρκάτη - Κυπριακά ποιήματα. Στο έργο αυτό μπορεί κανείς να διακρίνει τον πλούτον των συναισθημάτων του πρωτοπρεσβυτέρου Γρηγορίου Ευσταθίου. Η νοσταλγία της ιδιαίτερής του πατρίδας, Κύπρου, και η επιθυμία του να κρατήσει ζωντανή την ζωή της κυπριακής υπαίθρου των παιδικών και νεανικών του χρόνων, ο σεβασμός στο μόχθο του ταπεινου εργάτη της Κυπριακής γης του "ρεσπέρη" και οι αναμνήσεις από τις καθημερινές στιγμές της αγροτικής κυπριακής υπαίθρου πίσω από διάφορα ονόματα π.χ. ο Γιωρκής, η Κορού, ο Κωστής, ο Κακουτής, ο Αρκύρης, ο Αρκής, ο Γιαννής, ο Γιασωνής, ο Τζυρκαλλής, ο Γρυσαθθής, η Βέρα, η Φιενού, η Καλλού κλπ. Με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση παρακολουθεί και καταγράφει τους κόπους και τις αγωνίες του, τις χαρές και τις πίκρες του, τις σχέσεις του με τους συγχωριανούς του και το δέσιμο με τη γη και τα ζώα. θαυμάζει κανείς τη δύναμη και την εκφραστικότητα των διαλόγων αλλά και την παραστατικότητα των εικόνων. Εντυπωσιακές είναι οι σκηνές που περιγράφουν τις ποικίλες ασχολίες τήη αγροτικής κυπριακής ζωής π.χ. τη σπορά, το όργωμα, το τσάπισμα, το θέρισμα, το αλώνισμα, το λίκνισμα, το διάβασμα του αλευριού (με τατσιά), το ζύμωμα, το δκυάρισμα των ψωμιών, το άναμμα του φούρνου, το φούρνισμα και το ξεφούρνισμα. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

     

Στέφανος Χριστοδουλίδης, Έρευνα - 2012

 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares