.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Συγκλονιστικές αλλαγές στις Κέδαρες
(Υδροδότηση - Ηλεκτροδότηση)

Από το
περιοδικό ''Οι Κέδαρες άλλοτε και σήμερα'' Ιούλιος 2015.
Αχιλλέας Ιωάννου

 
Χρόνια ολόκληρα Αγγλοκρατίας του νησιού μας και η πρόοδος στην κυπριακή ύπαιθρο προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας. Στο χωριό μας για σκοπούς υδατοπρομήθειας δημιουργήθηκαν τέσσερις βρύσες απ’τις οποίες τα νοικοκυριά προμηθεύονταν πόσιμο νερό, ενώ απ’το τρεχούμενο ασταμάτητα νερό το περισσευούμενο γέμιζε τις υπάρχουσες τότε δεξαμενές. Αυτό με αυλάκια διοχετευόταν στις κοντινές περιοχές και χρησιμοποιόταν για άρδευση και μετατροπή των γύρω απ’το χωριό εκτάσεων σε καταπράσινα, ολόδροσα μποστάνια. Για τούτο οι κάτοικοι ήταν αυτάρκεις σε παντός είδους λαχανικά αλλά παρήγαγαν επιπρόσθετα και διάφορα φρούτα.

Ωστόσο μ’αυτό το σύστημα οι οικοκυρές είχαν μεγάλες δυσκολίες με το κουβάλημα πόσιμου νερού στα σπίτια. Κάθε είδους στάμνες, μικρές και μεγάλες, ήταν σε καθημερινά αδιάκοπη χρήση, τόσο από γυναίκες όσο και από μικρά και μεγάλα παιδιά για μεταφορά νερού. Συνέβαινε πολλές φορές να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός νεροκουβαλητών, ιδιαίτερα στην κεντρική βρύση, ώστε αναγκάζονταν να μπαίνουν στη γραμμή και να περιμένουν τη σειρά τους. Οι μεγάλες γούρνες όπου έπεφτε το νερό, προτού περάσει στη δεξαμενή, χρησιμοποιούνταν για πότισμα των ζώων, βοδιών και γαϊδουριών. Αφού γέμιζαν τα σταμνιά τα κουβαλούσαν στα σπίτια, είτε τοποθετώντας τα στον ώμο είτε ακουμπώντας τα στο γοφό. Δύσκολη, σκληρή και κοπιαστική δουλειά αν είχες να κάμεις μπουγάδα, λούσιμο ή γενική καθαριότητα.

 

Παρόμοιο πρόβλημα είχαν φυσικά και με το θέμα του φωτισμού. Έβλεπες γυναίκες, γριές και νιές, τ’απομεσήμερο να καθαρίζουν τους φανούς με σχολαστική επιμέλεια, να γεμίζουν με πετρέλαιο τις λάμπες, να φροντίζουν το φυτίλι, να ετοιμάζουν ό,τι χρειαζόταν για το βράδυ. Μα όσο μεγάλη και αποδοτική κι αν ήταν η λάμπα, το φως ήταν αδύνατο, αλλ` όμως μελιχρό.

Για οικιακές συσκευές δεν μπορούσε να γίνει λόγος. Η ζωή προσαρμοζόταν σε απλές, παλιές διαδικασίες που θύμιζαν πρωτόγονες καταστάσεις. Οι Άγγλοι δε νοιάζονταν για πραγματική πρόοδο γιατί τόσο η ηλεκτροδότηση όσο και η υδατοπρομήθεια δε θεωρούνταν πρωταρχικής ανάγκης και κεφαλαιώδους σημασίας.

Με την ανακήρυξη της Δημοκρατίας ένας διαφορετικός αέρας άρχισε να πνέει. Τα θέματα τούτα αντιμετωπίστηκαν με την ανάλογη σοβαρότητα και την απαραίτητη θέληση, για τούτο τροχοδρομήθηκε η προσπάθεια για να επέλθει η προσδοκούμενη αλλαγή.

   
Το 1967 η Αρχή Ηλεκτρισμού αρχίζει την αναγκαία προεργασία κι ετοιμάζεται για την ηλεκτροδότηση του χωριού. Βλέποντας τη δουλειά να προχωρεί, οι κάτοικοι αισθάνονται μιαν αγαλλίαση χαμογελώντας πλατιά ενώ προσμένουν την ποθητή στιγμή. Μικροί και μεγάλοι νιώθουν χαρούμενοι και η συνεχής αναμονή συμβάλλει στο να είναι σε υπερδιέγερση. Επιτέλους την 1ην Οκτωβρίου 1967 γίνεται η ηλεκτροδότηση. Το φως στους δρόμους, στις αυλές, στα διάφορα δωμάτια σηματοδοτεί τεράστιες αλλαγές στη ζωή, που γίνεται πια πιο ανθρώπινη. Οι απαραίτητες συσκευές σταδιακά καταφθάνουν, ολοένα αυξάνονται κι αποτελούν μέρος της ζωής. Χαρά και ικανοποίηση παντού. Δεν είναι πια πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ισότιμοι μ` όλους τους άλλους Κύπριους.

Μετά από κάποια χρόνια γίνεται το ίδιο και με την υδροδότηση. Το νερό φτάνει στην κάθε κατοικία και οι στάμνες αποτελούν τώρα πια οριστικά μουσειακά αντικείμενα. Νέα χαρά, νέα ικανοποίηση και οι σκληροτράχηλοι δουλευτές της γης, οι άνθρωποι του μόχθου νιώθουν και πάλιν πως το κράτος νοιάζεται γι` αυτούς. Η ζωή απ’εδώ και μπρος θα κυλάει πιο εύκολα, πιο άνετα, πιο απολαυστικά.

Παρόλες τις ευχάριστες αλλαγές που συντελέστηκαν, το χωριό σταδιακά φθίνει, ο πληθυσμός ολοένα και μειώνεται, γι’αυτό οι οιωνοί δεν είναι αισιόδοξοι. Ποτέ όμως δε θα πάψουμε να ελπίζομε γιατί οι Κέδαρες αξίζουν μιας καλύτερης τύχης. Ελπίδα, πίστη αλλά και προγραμματισμένες ενέργειες θα συμβάλουν αποφασιστικά στην επαναφορά σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης.
 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares