.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Τρεις Κεδαρίτες στο Όρος Σινά
Από το
περιοδικό ''Οι Κέδαρες άλλοτε και σήμερα'' Ιούλιος 2015.
Αντιγόνης Χριστοδουλίδου

 
Τρεις νεαροί Κεδαρίτες, ο Χρήστος Ιωάννου Λουκά που αργότερα πήρε το παρατσούκλι Καλόγηρος, ο Φειδίας Παπαχρύσανθου και ο Χρήστος Γιάγκου πήραν μια μέρα την απόφαση να εγκαταλείψουν το χωριό τους και να πάνε στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, με σκοπό να ασκητέψουν.
 
Ο Χρήστος Ιωάννου Λουκά - Καλόγηρος γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 1929. Γονείς του ήταν ο Ιωάννης Λούκα και η Άννα Δημητρίου Τσαγκάρη. Αδέρφια του η Ρεβέκκα, ο Δήμος, η Θάλεια και η Ανθούλα.
Τελειώνοντας την τετάρτη τάξη του Δημοτικού, ο πατέρας του τον έβγαλε από το σχολείο για να τον βοηθά στις διάφορες αγροτικές εργασίες, κάτι που δεν τον ευχαριστούσε. Μια μέρα, ενώ καλλιεργούσαν έναν αμπέλι, ξέσπασε δυνατή βροχή κι ο νεαρός Χρήστος τα παράτησε κι έφτασε τρεχάτος στο χωριό. Ήταν μούσκεμα απ’ τα νερά κι ο τότε μουχτάρης του χωριού, ο Γιωρκαλής, που είχε επισημάνει από καιρό πόσο ωραία φωνή είχε, τον πλησίασε και τον προέτρεψε να μεταβεί στο Όρος Σινά και να γίνει καλόγηρος. Άρεσε η ιδέα στον Χρήστο και μια μέρα προς τα τέλη του 1945, μαζί με άλλους δυο συγχωριανούς μας, επιβιβάστηκαν στο πλοίο Φουατιέ και αναχώρησαν για το Σουέζ.

Ο Χρήστος παρέμεινε στο Όρος Σινά δυόμιση χρόνια. Μετά όμως από μια διαφωνία που είχε με τον ηγούμενο, σχετικά με το επιτάφιο κι αφού είχε κουραστεί από τη συνεχή νηστεία, τα παράτησε κι έφυγε πριν ακόμη χειροτονηθεί ιεροδιάκονος.

 
Επιστρέφοντας στο χωριό άρχισε να ψάλλει στην εκκλησία μας και η φωνή του συγκίνησε τον Αχιλλή Παπουή, που ήταν τότε επίτροπος. Με την πρώτη ευκαιρία μίλησε στον επίσκοπο της Πάφου Κλεόπα για το άτομό του κι εκείνος τα κανόνισε και τον έστειλε μοναχό στην Ιερά Μονή Μαχαιρά. Εκεί παρέμεινε λιγότερο από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 1948 μέχρι τον Ιούνιο του 1949 που έφυγε. Φτάνοντας στη Λεμεσό πήγε κατευθείαν στο κουρείο κάποιου γνωστού του με τ` όνομα Αναστάσιος και πολύ αποφασιστικά του ζήτησε να τον  ξυρίσει. Επέστρεψε στο χωριό και λίγο καιρό αργότερα νυμφεύτηκε την Ελένη Χρυσοστόμου Ζάνου και απέκτησαν δύο παιδιά. Την Άντρη και τον Ιωάννη.

Ο Χρήστος είναι ένας συνετός, άξιος και πολύ εργατικός άνθρωπος. Όσο καιρό έμενε στο χωριό έψαλλε στην εκκλησία μας ενώ παράλληλα εργαζότανε ως κτίστης, καλαθοποιός και αμπελουργός. Μπόλιαζε δέντρα, έφτιαχνε σταφίδα, κρασί και ζιβανία. Αργότερα έπιασε δουλειά με τον επιχειρηματία Ζαχαριάδη και μετέβη στις Αραβικές χώρες όπου εργάστηκε για 30 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα ζει στη Λεμεσό μαζί με την οικογένειά του.
 
 
Ο Φειδίας Παπαχρύσανθου γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου το 1929. Καταγόταν από οικογένεια ιερωμένων οπότε ήταν φυσικό επακόλουθο να ακολουθήσει τον ασκητικό βίο. Πατέρας του ήταν ένας εξαιρετικός ιερέας, ο Παπαχρύσανθος, που υπηρέτησε για πολλά χρόνια την εκκλησία του χωριού μας.
Παππούς του ο Παπασάββας και προπάππος του ο Παπανικόλας που επίσης υπηρέτησαν το χωριό μας ως πρεσβύτεροι. Ο Φειδίας είχε μόνο μιαν αδερφή την Ελένη που ήταν παντρεμένη με τον Παντελή Σπύρου Μουσούλα.

Ακούγοντας ο Φειδίας ότι άλλοι δυο χωριανοί μας ετοιμάζονταν να φύγουν για το Όρος Σινά ένιωσε την επιθυμία να  τους ακολουθήσει. Δυόμιση χρόνια αργότερα τα παράτησε κι αυτός και μαζί με τον Χρήστο Καλόγηρο κι επέστρεψαν στο χωριό τους.

Ο Φειδίας νυμφεύτηκε τη συγχωριανή μας Αφεντρού Κωνσταντίνου και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Αντώνη, τον αιδεσιμότατο Μάριο και τη Μαρία. Ο Φειδίας απεβίωσε στις 3 Φεβρουαρίου 2014, τη μέρα που είχε τα γενέθλιά του.

 
 
Ο Χρήστος Γιάγκου γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1930 και ήταν το δεύτερο παιδί της Καλλιόπης και του Γιάγκου Σπύρου. Αδέρφια του η Αφροδίτη, η Ελένη κι ο Λοΐζος. Είχε υπέροχη φωνή ο Χρήστος και ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που ακολούθησε τον μοναχικό βίο. Το 1945 αποχαιρέτησε συγγενείς και φίλους και μαζί με τον Χρήστο και τον Φειδία έφυγαν για το Όρος Σινά. Αυτός παρέμεινε στη μονή περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι οι άλλοι δυο. Χειροτονήθηκε μάλιστα ιεροδιάκονος και του δόθηκε το όνομα Γαλακτίωνας.

Αφού πέρασαν άλλα οκτώ χρόνια από τη χειροτόνησή του έκανε δεύτερες σκέψεις κι άρχισε να νοσταλγεί την κοσμική ζωή. Εγκατέλειψε τη Μονή κι εγκαταστάθηκε στο Σουέζ όπου έμεινε άλλα τέσσερα χρόνια.

Αργότερα επέστεψε στο χωριό του μα δεν παρέμεινε για πάντα. Έφυγε για την Ελλάδα όπου πέρασε όλα τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

 
 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares