.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Οι Κεδαρίτισσες και τα κεντήματα τους
Από το
περιοδικό ''Οι Κέδαρες άλλοτε και σήμερα'' Ιούλιος 2015.
Αντιγόνης Χριστοδουλίδου

 
Είναι σε όλους γνωστό πως ο βασικός τομέας απασχόλησης των Κεδαριτών, τα παλιά χρόνια, ήταν η αμπελοκαλλιέργεια. Ακολουθούσαν τα σιτηρά, η καλλιέργεια αμυγδαλιών, ελιών, καπνών, λαχανικών και οπωροφόρων δέντρων. Η κτηνοτροφία επίσης κατείχε μιαν πολύ σημαντική θέση. Το εύφορο έδαφος και τα πλούσια νερά που υπήρχαν στην περιοχή πρόσφεραν τις απαραίτητες
προϋποθέσεις για την εξασφάλιση κάθε λογής προϊόντων καθημερινής χρήσης. Σε πολύ μικρότερο βαθμό ασχολούνταν με την παραγωγή βαμβακιού και λιναριού. Μόλις τα φυτά ωρίμαζαν τα έκοβαν, απομάκρυναν τους σπόρους από τον καρπό και άρχιζαν την επεξεργασία της κλωστής. Αναλάμβαναν μετά οι υφάντρες που καθισμένες μπροστά στη «βούφα» ύφαιναν υφάσματα για όλες τις χρήσεις. Για τις ενδυμασίες τους, για σεντόνια, κιλίμια, δισάκια κ. α. Στις γυναίκες άρεσε επίσης να εκτρέφουν μεταξοσκώληκες. Το μεταξωτό ύφασμα και η μεταξωτή κλωστή ήταν τα καταλληλότερα για τα κεντήματα.

Το κέντημα είναι μια από τις αρχαιότερες τέχνες στον κόσμο. Είναι μια ευχάριστη αλλά και πολύ δημιουργική απασχόληση. Απομονωμένες καθώς ήταν οι γυναίκες μέσα στα σπίτια τους έβρισκαν διέξοδο και ικανοποίηση στο εργόχειρο. Ήταν ο καλύτερος τρόπος για να περνούν τις ελεύθερές τους ώρες. Εκτός αυτού ήταν και μια ανάγκη των κοριτσιών να ετοιμάσουν την προίκα τους.

ΟΙ γυναίκες του χωριού ασχολούνταν με όλων των ειδών τα κεντήματα. Ανεβατό, ριζοβελονιά, σταυροβελονιά και κοφτό, που συνηθιζόταν πάνω σε άσπρο ύφασμα. Οι δαντέλλες όμως ήταν η πιο αγαπημένη τους απασχόληση. Τα καλοκαίρια συνήθιζαν να κάθονται παρέες, παρέες μέσα στα στενά δρομάκια του χωριού και κουβεντιάζοντας δημιουργούσαν πανέμορφα έργα τέχνης που θα έλεγε κανείς πως δεν τ` άγγιξαν χέρια.

Η Δούκισσα ήταν πολύ επιδέξια στην τέχνη του κεντήματος. Όλες οι βελονιές τής άρεσαν. Τ’ αγαπημένα της όμως εργόχειρα ήταν
αυτά που γίνονταν με το μακουκούι. (Μικρό ξύλινο εργαλείο που φαίνεται στις πιο κάτω πρώτες δυο φωτογραφίες).

 
 
 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares