.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Οι Κέδαρες στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ϊδρυμα. "Κύπρος - Δημοτική Μουσική"

 

Κέδαρες - Ιούνιος 1982

      Κέδαρες - Νοέμβριος 1981
       

Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα κυκλοφόρησε το 1987 μία κασετίνα με τίτλο "Κύπρος - Δημοτική Μουσική" που περιλαμβάνει 7 δίσκους βινυλίου και 1 βιβλίο, ως αποτέλεσμα μιας πολύχρονης έρευνας και καταγραφής στην Κύπρο από το 1978 έως το 1985. Μεταξύ των χωριών που επισκέφθηκαν  και έκαναν μουσικές καταγραφές ήταν και οι Κέδαρες που εκπροσωπούνται με 4 κομμάτια και 2 φωτογραφίες.

 
       
 
Αίγια κότσινη   Οργανικό - Λαγούτο, Ευθύβουλος Δημητρίου  
Πολογιαστός   Οργανικό - Βιολί ο Πάτροκλος Δημητρίου και λαγούτο  
Αραπιές και Ζεϊπέκκικος της Καντήλας  Λαγούτο, Ευθύβουλος Δημητρίου  
Ο Διγενής τζι' ο' Χάρος   Τραγούδι, Πάτροκλος Δημητρίου  

 

Σχετικά με την προέλευση των φωτογραφιών και των μουσικών κομματιών.

          Το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα εξέδωσε το 1988 μία κασετίνα με περιεχόμενο επτά δίσκους βινυλίου και ένα βιβλίο με τίτλο ''ΚΥΠΡΟΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ''. Το υλικό για την κασετίνα συλλέχθηκε κατά τη διάρκεια επτά αποστολών στην Κύπρο (έτη 1978 - 1985).

            Οι μουσικοί και τραγουδιστές που πήραν μέρος στην ηχογράφηση, στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν απομακρύνθηκαν ποτέ από τους γενέθλιους τόπους. Ταξίδια έξω από την Κύπρο μαρτυρούνται λιγοστά και σύντομα. Οι ηχογραφήσεις έγιναν σε 25 χώρους και πήραν μέρος 85 άτομα (69 άντρες και 16 γυναίκες) μουσικοί, τραγουδιστές κ.ά. Δεν έγιναν σε στούντιο, αλλά στο ύπαιθρο και στα σπίτια των μουσικών και τραγουδιστών, στις πόλεις και τα χωριά όπου έμεναν.

            Από το τεράστιο υλικό που συγκεντρώθηκε, ένα πολύ μικρό μέρος δισκογραφήθηκε. Οι δίσκοι καθώς και οι ταινίες με το μουσικό υλικό των επτά αποστολών, παραχωρήθηκαν από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στην Κύπρο. Μια κόπια του υλικού αυτού υπάρχει στην ταινιοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος στο Ναύπλιο και είναι στη διάθεση των ερευνητών της Κυπριακής Δημοτικής Μουσικής.

            Από τους επτά δίσκους και το βιβλίο προέρχονται και τα μουσικά κομμάτια και οι φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα των Κεδάρων. Πρόκειται για τρία μουσικά κομμάτια και ένα τραγούδι που τραγουδιέται στο θερισμό. Τα τρία μουσικά κομμάτια είναι: Αίγια Κότσινη (λαγούτο ο Ευθύβουλος Δημητρίου), Αραπιές και Ζεϊπέκκικος της Καντήλας (λαγούτο ο Ευθύβουλος Δημητρίου) και Πολογιαστός (βιολί ο Πάτροκλος Δημητρίου και λαγούτο - εδώ υπάρχει ένα μπέρδεμα. Στο εξώφυλλο του δίσκου γράφει ότι παίζει ο Χρυσόστομος Δημητρίου, στη φωτογραφία όμως που παραπέμπει είναι ο Ευθύβουλος Δημητρίου). Το τραγούδι είναι Ο Διγενής τζ’ ο Χάρος και το τραγουδά ο Πάτροκλος Δημητρίου.

            Θεωρώ μεγάλη τιμή για τις Κέδαρες τη συμμετοχή των αδελφών Δημητρίου (απουσιάζει ο Θεόφιλος από τα τέσσερα αδέλφια και ενδεχομένως ο Χρυσόστομος) σ’ αυτη τη σημαντική συλλογή για την Κυπριακή Δημοτική Μουσική. Όσοι από εμάς είχαμε την τύχη να τους ακούσουμε να παίζουν σε γάμους και άλλες γιορτές, γνωρίζουμε την αξία τους και μας συγκινεί που μπορούμε να τους ακούμε και δισκογραφημένους. Χαιρόμαστε που την ίδια δυνατότητα έχουν και νεότεροι χωριανοί μας που δεν τους άκουσαν ποτέ να παίζουν ζωντανά. Χαιρόμαστε ακόμη πιο πολύ που μπορούν να ακουστούν και πέρα από το χωριό μας, αλλά και τη χώρα μας.

Ευριπίδης Κ. Ευριπίδου
Ψυχίατρος, Διευθυντής Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χαλκίδας
Αθήνα 10-6-2012

Σημείωση:  Οι πληροφορίες που αναγράφονται στο παρών σημείωμα προέρχονται από το βιβλίο που περιλαμβάνεται στην κασετίνα.

 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares