.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 
 

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ

Του Ευριπίδη Ευριπίδου, Αύγουστος 2016

 

Το Πάσχα, η σημαντικότερη γιορτή της Ορθοδοξίας, ήταν και η σημαντικότερη γιορτή των Κεδάρων. Και το χωριό γιόρταζε όλη την εβδομάδα, με παραδοσιακά παιχνίδια, αρχής γενομένης από το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου και στη συνέχεια στον δρόμο ανάμεσα στον Δρυ του Ορφανού και το σπίτι του Ιωάννη και της Ελένης Πατίκκη, αλλά και στο γήπεδο του σχολείου, μέχρι και την Κυριακή του Θωμά. Από παλιά, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’70, οπότε και άρχισε σταδιακά να συρρικνώνεται η διάρκεια του εορτασμού.

 
Κάπου εκεί, στην αρχή της συρρίκνωσης του παιχνιδοχρόνου και της φθοράς που έφερε η τηλεόραση στις παραδοσιακές εκδηλώσεις ανά την Κύπρο, καθιερώθηκε ως βασικό παιχνίδι, η Προσβολή. 
 
Υπήρχε από πριν και λόγω ηλικίας και άρα μη συμμετοχής, δεν το θυμάμαι; Ποιος πρώτος το εισήγαγε στις Κέδαρες; Και από πού; Ερωτήματα, για τις απαντήσεις των οποίων δεν είμαι καθόλου βέβαιος, αλλά και δεν τις θεωρώ σημαντικές. Σημασία έχει, ότι με την εμφάνισή του «κατέκτησε» τη νεολαία των Κεδάρων.
 
Πως παίζεται το παιχνίδι; Είναι πολύ απλό, όσον αφορά τους κανόνες και τη δομή του. Υπάρχουν δύο ομάδες, με ίσο αριθμό ατόμων. Η μία αποτελείται από αγόρια και η άλλη από κορίτσια. Κάθε ομάδα, έχει κάποιον επικεφαλής, ο οποίος ορίζει τα ζευγάρια. Αρχικά, η επικεφαλής της ομάδας των κοριτσιών, ορίζει σε κάθε κορίτσι, κρυφά από τα άλλα (και τα αγόρια φυσικά) το «ταίρι» της. Αυτόν, που όταν τη ζητήσει, θα πει το ναι και οι δυο τους, σαν «ζευγάρι» θα αποχωρήσουν από το παιχνίδι, μέχρι όλα τα ζευγάρια να ταυτοποιηθούν και να ολοκληρωθεί ο γύρος του παιχνιδιού, για να ακολουθήσει η σειρά του επικεφαλής των αγοριών, να ορίσει τα «ζευγάρια».
 
Αφού ορισθούν τα ζευγάρια, η ομάδα των κοριτσιών δηλώνει έτοιμη να δεχθεί τις «προτάσεις» των αγοριών. Τα αγόρια ένα ένα με τη σειρά, πηγαίνουν απέναντι στην ομάδα των κοριτσιών και απευθύνονται σε εκείνη που θεωρούν ότι είναι το ταίρι τους. Αν απευθυνθούν σωστά, το κορίτσι συγκατανεύει και οι δύο αποχωρούν από το παιχνίδι. Αν όχι, το κορίτσι «προσβάλλει» το αγόρι, γυρίζοντάς του την πλάτη με ένα μεγαλοπρεπές «πριτς» και το αγόρι ντροπιασμένο επιστρέφει στην ομάδα του και περιμένει να φτάσει και πάλι η σειρά του για να δοκιμάσει την τύχη του με ένα άλλο κορίτσι.
 
Αυτό το απλό φαινομενικά παιχνίδι, όμως, στην πράξη γινόταν πολύ πιο σύνθετο, στα μυαλά και στις καρδιές των συμμετεχόντων πυροδοτούσε σκέψεις και συναισθήματα και στο τέλος κάθε κύκλου υπήρχαν χαρούμενοι και απογοητευμένοι.
 
Πως το καταφέρναμε αυτό; Απλούστατα, σε μια εποχή που για τους νέους στο χωριό το φλέρτ ήταν πολύ δύσκολο, έως απαγορευμένο, δινόταν η δυνατότητα να εκφραστεί καλυμμένο κάτω από τον μανδύα του παιχνιδιού. Έτσι, στον επικεφαλής που όριζε τα ζευγάρια, υπήρχαν αιτήματα: «θέλω αυτόν/ήν» ή «με τίποτα με αυτόν/ήν». Κάποια ικανοποιούνταν, κάποια όχι. Μετά γίνονταν πιο σύνθετα: «θέλω αυτόν/ήν,» σκεφτόμενος/η «για να μην καταλάβει αυτός/ή ότι εγώ ζητώ και πέφτουμε συνέχεια μαζί».
 
Το πολύπλοκο του πράγματος εκφραζόταν και στη ζήτηση του «χεριού». Ο γαμπρός πήγαινε να ζητήσει τη νύφη, αλλά δεν πήγαινε σε εκείνη που ήθελε, παρά σε άλλη άσχετη, για να ρίξει στάχτη στα μάτια. Τα αγόρια τον παρότρυναν, «πήγαινε στην τάδε», τα κορίτσια τον προκαλούσαν «έλα σε μένα αγόρι μου», «ξέρουμε ποια θέλεις, ζήτα την να τελειώνουμε».
 
Και η αρνητική απάντηση, που σταδιακά απέκτησε πολλές ατάκες: «άντε να πιεις το γάλα σου», «σιγά μην σε γηροκομίσω κιόλας», «δεν είμαι για τα μούτρα σου», «κοιτάχτηκες τελευταία στον καθρέφτη;» «τι προίκα δίνει η μάνα σου;» 
 
Οι εξωλεκτικές αντιδράσεις, όμως, ήταν οι πιο χαρακτηριστικές. Κοκκίνισμα, κρυφογελάκια, λοξές ματιές, χαμήλωμα ματιών, στάση σώματος. Δύσκολα ξέφευγε για πολύ το «παιχνίδι» ανάμεσα σε δύο άτομα. Αλλά, ήταν όμορφο.
Και ήταν όμορφο, γιατί μπορεί το παιχνίδι να λεγόταν Προσβολή, αλλά το πραγματικό του όνομα ήταν: Πώς Να Φλερτάρετε Διατηρώντας Τα Προσχήματα.

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares