.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 
 

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ
Του Ευριπίδη Ευριπίδου


1974. Μετά την πρώτη εισβολή και λίγο πριν τη δεύτερη. Ένα κατάμαυρο φάντασμα πλανιόταν πάνω από την Κύπρο. Φόβος για το παρόν και το μέλλον. Για την πατρίδα, για τα κατεχόμενα μέρη, για τις ζωές μας. Δύσκολος ύπνος. Που όταν ερχόταν, μπορούσε κάπως να ξεκουράσει και να απαλύνει τους φόβους. Ένα από αυτά τα πολύ δύσκολα βράδια, ονειρεύτηκα αυτό που θα σας διηγηθώ και που είναι μέχρι και σήμερα ζωντανό στη μνήμη όπως και τότε, και όπως δεν έχει συμβεί με κανένα άλλο μου όνειρο.


Είμαστε πολλοί χωριανοί σε ένα πλάτωμα, στο βουνό στην απέναντι πλευρά του Διαρίζου ποταμού, από εκείνη που είναι το χωριό μου. Εγώ ήμουν μαζί με τη μάνα μου. Στην κοιλάδα κάτω χαμηλά και στην κοίτη του Διαρίζου, του οποίου το νερό ήταν λίγο, προέλαυναν τούρκικα τανκς. Ο δικός μας στρατός, που αποτελούνταν μόνο από πεζικάριους, χωρίς υποστήριξη από άρματα μάχης, υποχωρούσε. Η μάχη αυτή, θα έκρινε το μέλλον της Κύπρου.


Η μάνα μου κρατούσε στην αγκαλιά της ένα μικρό εικόνισμα του Αγίου Γεωργίου, το οποίο το πήραμε, φεύγοντας από το χωριό, από το μικρό εκκλησάκι του Αγίου. Όπως το κρατούσε, ξαφνικά γλίστρησε από τα χέρια της και κύλησε στην πλαγιά. Κυλώντας προς τα κάτω, άρχισε να χάνει τη μορφή του, να μεγαλώνει και να εξαϋλώνεται. Και εκεί μπροστά στα μάτια μας, η εικόνα ζωντάνεψε, εμφανίστηκε ο ’η Γιώργης με τη στολή του, καβαλάρης στο άλογό και με τη λόγχη στο χέρι. Ξεχύθηκε καλπάζοντας προς τον τούρκικο στρατό, ο οποίος υποχώρησε μπροστά στον ’γιο, τα τανκς έκαναν μεταβολή και γύρισαν πίσω. Σε μια στιγμή, το άλογο μπήκε στο νερό του Διαρίζου. Τότε άρχισε και πάλι η μεταμόρφωση. Το όνειρο τελείωσε με την εικόνα του Αγίου να πλέει στο νερό, τα στρατεύματα να έχουν εξαφανισθεί και το τοπίο να είναι γαλήνιο και αδιατάραχτο.


Λίγες μέρες μετά, οι Τούρκοι έκαναν την προέλασή τους, αυτό που ονομάστηκε δεύτερη εισβολή και κατέλαβαν τα εδάφη που μέχρι και σήμερα είναι στην κατοχή τους.

 
 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares