.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 

Κέδαρες

 

Στους πρόποδες του Τροόδους και σε υψόμετρο 540 μέτρα από τη θάλασσα, βρίσκεται το χωριό Κέδαρες, ένα από τα σημαντικότερα αμπελοχώρια της Κύπρου. Κυριότερες ποικιλίες σταφυλιών είναι το μαύρο και το ξυνιστέρι. Σκόρπιες ποικιλίες ''η Μάλαγα'', ''το Mοσχάτο'', ''το Μαραθεύτικο'', ''το Όφθαλμο'' κ.α. Σήμερα έχουν φυτευτεί και αρκετές εισαγόμενες ποικιλίες.

 

Στην ανατολική πλευρά μια σειρά από βουνοπλαγιές προφυλάσσει το χωριό από τους δυνατούς ανέμους του χειμώνα, ενώ στη δυτική του πλευρά βρίσκεται ο Διαρίζος ποταμός. Ένα ποτάμι που για πολλά χρόνια ήταν πραγματικός θησαυρός για τους γύρω κατοίκους της περιοχής.

 

Γειτονεύει με πολλά άλλα χωριά. Στις δυτικές βουνοπλαγιές βρίσκονται η Αρμίνου, τα Μέσανα, η Σαλαμιού και τα Κελοκέδαρα. Προς τα βόρεια βρίσκεται το Πραιτώρι, ο Άγιος Νικόλαος και η Φιλούσα, ενώ στα νότια βρίσκεται το Κιδάσι. Ένα άνοιγμα προς τα νότια αφήνει επίσης να διαγράφεται ο κόλπος της Πάφου. 

 

Ο χειμώνας του χωριού είναι αρκετά δριμύς και τα χιόνια είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Οι θερμοκρασίες της νύχτας, πολλές φορές πέφτουν κάτω από το μηδέν, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται παγετός. Τα καλοκαίρια του όμως είναι δροσερά με ξηρό κλίμα, γι` αυτό και προσελκύουν αρκετούς παραθεριστές. 

 

Λέγεται πως ο βασιλιάς της Πάφου Κινύρας, είχε την εξοχική του κατοικία στις Κέδαρες, όπου και περνούσε τα καλοκαίρια του. Μα και την εποχή του κυνηγιού έδινε το παρόν του, αφού λόγω των πολλών νερών και του πυκνού δάσους του Κύκκου που έφτανε μέχρι το χωριό και το αγκάλιαζε, το θήραμα αφθονούσε.

 

Το χωριό άλλοτε έσφυζε από ζωή. Υπήρχαν άφθονα νερά στη περιοχή. Τέσσερεις μεγάλες βρύσες έτρεχαν ασταμάτητα, χειμώνα καλοκαίρι, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να ασχολούνται με τη γεωργία. Δυο απ` αυτές τις βρύσες ήταν στο κέντρο του χωριού και σώζονται μέχρι και σήμερα.

 

Εκτός από τα πολλά μποστάνια, φύτευαν επίσης βαμβάκι, καπνά, πατάτες, όσπρια κι έσπερναν όλων των ειδών τα σιτηρά. Τα πολλά αλώνια που υπάρχουν στο χωριό μας κάνουν να συμπεράνουμε πως η παραγωγή των σιτηρών ήταν πολύ μεγάλη. Κύρια όμως ασχολία των κατοίκων ήταν η αμπελουργία και λιγότερο η κτηνοτροφία. Τα περισσότερα σταφύλια γίνονταν σταφίδες, έβγαζαν όμως και κρασί και ζιβανία. Σε πολλά σπίτια υπάρχουν ακόμη πιθάρια που χρησιμοποιούνταν για τη κατασκευή του κρασιού και μεγάλες στέρνες που χρησιμοποιούνταν για τον ίδιο σκοπό. Τα καζάνια ήταν απαραίτητα για την παραγωγή της ζιβανίας.

 

Εκτός από τ` αμπέλια, καλλιεργούσαν αμυγδαλιές, καρυδιές, ελιές και αρκετά οπωροφόρα δέντρα, όπως κυδωνιές, αχλαδιές, χρυσομηλιές και μαραπελιές. Οι συκιές και οι μουριές αφθονούσαν στο χωριό και τα φρούτα τους ήταν διαθέσιμα για όλους τους κατοίκους.

 

Η κάθε οικογένεια έβγαζε το δικό της αγνό λάδι και για τη συγκομιδή του χρησιμοποιούσαν τις μεγάλες στρογγυλές μυλόπετρες. Παράλληλα με τις ασχολίες αυτές, είχαν εμφανιστεί στο χωριό κι άλλα επαγγέλματα, όπως του κτίστη, του κουρέα, του μαραγκού, του σκαρπάρη, του βιολάρη, του λαγουτάρη καθώς και του πελεκάνου.

 

Κοντά στο ποτάμι, που τον χειμώνα κατέβαινε ορμητικά, υπήρχαν αλευρόμυλοι που εργάζονταν ασταμάτητα, όλες τις εποχές του χρόνου. Σήμερα ο Διαρίζος ξηράθηκε αφού το νερό του αποθηκεύεται στον υδατοφράκτη της Αρμίνου, απ` όπου μέσω του νοτίου αγωγού διοχετεύεται στα Κοκκινοχώρια.

 

Επίσημες απογραφές από το 1946
Έτος Κάτοικοι    
1946

474

   
1960 259    
1982 142    
1992 67    
2001 61  

Σύμφωνα με την επίσημη απογραφή που έγινε την 1η Οκτωβρίου 2001, οι Κέδαρες είχαν 61 κατοίκους, 143  κατοικίες και 35 νοικοκυριά.

   
 

                 

 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares