.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

       

Ο ποταμός Διαρίζος

Η κοιλάδα του Διαρίζου είναι κατοικημένη από τη Νεολιθική και τη Χαλκολιθική εποχή. Ο Διαρίζος είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου με μήκος 42 χλμ. Πηγάζει από τα νότια του Τροόδους κοντά στο χωριό Φοινί και χύνεται στα Κούκλια (Παλαίπαφος). Το όνομα του πιθανόν να προέρχεται από τις δύο πηγές (ρίζες) του ποταμιού, αυτή του Φοινιού και αυτή των Καμιναριών.

 

Η σημασία του Διαρίζου έγκειται στο γεγονός ότι έχει ολόχρονη ροή, αντίθετα με τα άλλα μεγάλα ποτάμια του νησιού, ενώ έχει διαχρονικά την μεγαλύτερη παροχή νερού. Ενδεικτικά την χρονιά 2008 - 2009 σε Παγκύπριο σύνολο εισροής ποτάμιου νερού στα φράγματα 85 εκατ. κυβικών μέτρων ο Διαρίζος παρείχε 18 εκατ. κυβικά μέτρα, περίπου το 20% της συνολικής ροής. Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αξιοποίηση των νερών του ποταμού. Από τα μέσα της δεκαετίας του 90 τα νερά του Διαρίζου εκτρέπονται μέσω μιας υπόγειας διώρυγας μήκους 14 χλμ στο φράγμα του Κούρρη που είναι το μεγαλύτερο της Κύπρου.

 

Κατά το μήκος του Διαρίζου συναντούμε μονοπάτια της φύσης, καταρράχτες (όπως αυτά «Της Χαντάρας» και «Του Διπλοχάνταρου», τα Ενετικά γεφύρια «Του Τζιελεφού» και «Της Ελιάς», παλαιούς αλεστικούς νερόμυλους και ένα μεγάλο φράγμα, αυτό της Αρμίνου (εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1998).  Στη πορεία του ο ποταμός διασχίζει το δάσος της Πάφου με σπάνια είδη άγριων ζώων, πουλιών και ερπετών.

       
Ο ποταμός Διαρίζος δυτικά των Κεδάρων. Μάιος 2013.
       
Ο νερόμυλος του Ευριπίδη Σραυρινού Βραντζή. Στις δεκαετίες του `20, `30 και `40 υπήρχαν τρεις μύλοι στο χωριό που λειτουργούσαν με τη χρήση φυσικής ανανεώσιμης ενέργειας, το νερό, γι` αυτό και ονομάζονταν νερόμυλοι. Οι άλλοι δυο νερόμυλοι ανήκαν στους συγχωριανούς μας Κλεάνθη Σταυρινού και Βρυώνη Ιωάννου άλλως Βκωνή.
       

Ότι σώζεται σήμερα από το νερόμυλο του Ευριπίδη Σταυρινού άλλως Βραντζή. Μάιος 2013

       

Ότι σώζεται σήμερα από το νερόμυλο του Ευριπίδη Σταυρινού άλλως Βραντζή. Μάιος 2013

       

Ότι σώζεται σήμερα από το νερόμυλο του Ευριπίδη Σταυρινού άλλως Βραντζή. Μάιος 2013

       
Ελιά   Κουκουνάρι πεύκου Βανούκα η Αναθρίκα
Ferula communis
       
 
Damselfly
[Platycnemis Acutipennis]

© Lee Stevens

Damselfly
[Platycnemis Acutipennis]

© Lee Stevens

River frog
[Rana Bedriadgae]

©
Lee Stevens
 
       

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares