.

.

Οικοσελίδα

Κοινοτικό Συμβούλιο
Σύνδεσμος Αποδήμων
Ιστορική Αναδρομή
Εκδηλώσεις

Ημερολόγιο

.

Αρχαιολογικοί Θησαυροί  |   Εκκλησίες   |   Φωτογραφίες   |   Ανακοινώσεις   |  Επικοινωνία

 
Το καφενείο γυναικών στις Κέδαρες, απασχόλησε αρκετά μέσα ενημέρωσης της Κύπρου από την ημέρα της ιδρύσεως του. Εφημερίδες, περιοδικά και sites στο διαδίκτυο εξακολουθούν να παρουσιάζουν και να σχολιάζουν το γεγονός ποικιλοτρόπως.....
 
 
Μ. Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

Καφενές... γένους θηλυκού

ΣΤΙΣ ΚΕΔΑΡΕΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟ    Της ΧΡΥΣΤΑΣ ΝΤΖΑΝΗ
 

Γυναικεία μοναξιά στις Κέδαρες δεν υπάρχει. Οι γυναίκες του χωριού, ηλικιωμένες κατά κύριο λόγο, δημιούργησαν έναν δικό τους καφενέ, όπου μαζεύονται τα απογεύματα, πίνουν καφέ, πλέκουν και θυμούνται ιστορίες απ’ το παρελθόν. Ένα χωριό 44 κατοίκων όλων κι όλων οι Κέδαρες, στην ορεινή Πάφο, κοντά στο γεφύρι του Τζιελεφού. Τα σαββατοκύριακα έρχονται και δυο-τρεις οικογένειες αποδήμων από την Πάφο ή τη Λεμεσό κι αυξάνεται λίγο ο πληθυσμός. “Κάναμε γυναικείο καφενέ τον Γενάρη. Να το βάλεις στην εφημερίδα, να διαβάσουν και να θαυμάσουν τις Κέδαρες!”, μου λέει η Ιφιγένεια Φωτίου, 79 Μαΐων, μία από τις πιο ευχάριστες προσωπικότητες σίγουρα του χωριού. Ο καφενές λειτουργεί εκεί όπου βρισκόταν παλιά ο καφενές του Παυλή. Ανοίγει στις δυόμιση - τρεις το απόγευμα, απ’ όποια από τις γυναίκες τυγχάνει να έχει το κλειδί. Άντρας δεν πατά ποτέ, μάλλον “ντρέπονται οι καημένοι”, λέει η κ. Ιφιγένεια. Εξάλλου, οι γυναίκες είναι πλειοψηφία στο χωριό, 24 σε σύνολο 44 κατοίκων, τα Σαββατοκύριακα γίνονται και 30. Κάθονται η μία δίπλα στην άλλη, φτιάχνει η καθεμιά τον καφέ της, ανταλλάσσουν γλυκά και κεράσματα, βλέπουν τηλεόραση, κεντούν, λένε τα νέα του χωριού και στο τέλος πλένει η καθεμιά το φλιτζάνι της. Όταν πήγα να τις βρω, μαζεύτηκαν στον καφενέ για αρχή η κ. Ιφιγένεια, η κ. Παναγιώτα και η κ. Ελεονώρα.

“Τώρα που ανοίγει ο καιρός, θα καθόμαστε πιο πολύ”, μου λένε και το βλέμμα τους τρέχει στο τι φωτογραφίζω. “Να βγάλεις μόνο τα όμορφα”, παραγγέλνουν, “να μην λένε πως το πρώτο γυναικείο καφενείο δεν είναι συγυρισμένο”, λένε και πιάνουν το σμιλί. Καμιά φορά ανταλλάσσουν και ιστορίες απ’ το παρελθόν. Η κ. Ιφιγένεια λέει ιστορίες της μάνας της, που είχε ζήσει στην Αλεξάνδρεια, ή ιστορίες αστείες, σαν αυτές που είπε μια γυναίκα του χωριού τις προάλλες, με τα δαιμόνια του Πραιτωριού, του διπλανού χωριού. Της ζητάω την ιστορία. “Έχουμε μια χωρκανή, ο παππούς της εν Πραιτωρκανός”, αρχίζει. “Ήταν φτωχός πολλά, εν εφόρεν σώβρακο, μόνο βράκαν εφόρεν. Μιαν νύχταν είσιεν έναν κάττον τζι έτρωεν τις όρνιθες. Σηκώθηκεν τα μεσάνυχτα ο γέρος τζι εσκότωσεν τον κάττο γιατί έφαεν την όρνιθαν. Τίτσιρος! Έπιαν’ τον κάττον ο γέρος τζαι πήεν στον Μούλουκκα, μια γειτονιά του Πραιτωρκού, να τον πετάξει”. “Τίτσιρος πάλι;”, ρωτώ. “Τίτσιρος”, απαντά. “Πότε ήταν αυτό;”. “Ε, ήμουν εγώ μωρό”, λέει, κι υπολογίζω γύρω στο ’30. Κι εκείνη συνεχίζει: “Σηκώθηκε ένας γέρος να κατουρήσει τζαι είδεν τον τίτσιρον τζαι φοήθηκεν πως εν σατανάς. Την άλλη μέρα στο καφενείο, είπε: ‘Ξέρετε, εν επίστευκα πως έσιει σατανάες, αλλά έσιει σατανάες!’. ‘Γιατί;’, τον ρώτησαν. ‘Αφού τον είδα εψες με τα μάθκια μου! Ήταν τίτσιρος τζι εβούραν’, είπε, ώσπου του είπε ο γέρος ότι ήταν τζιείνος που κυνηγούσε τον κάττον”.

Μεγέθυνση αφιερώματος από την εφημερίδα 'Πολίτης'. 

 

30 Ιουνίου 2014

like.philenews.com / Πηγή: Φιλελεύθερος

Καφενείο αυστηρώς για γυναίκες
Της Ντόρας Χριστοδούλου
 

Η μικρή κοινότητα των 50 ψυχών, στις παρυφές του Τροόδους, ήρθε πρόσφατα στα φώτα της επικαιρότητας λόγω της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς που μαινόταν για ώρες και που απείλησε τους κατοίκους, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για λίγες ώρες τις οικίες τους. Το χωριό Κέδαρες, ωστόσο, διατηρεί μια αιτία σαφώς πιο ελκυστική για να αποτελέσει αντικείμενο προσοχής: Είναι η πρώτη και μοναδική στην Κύπρο κοινότητα στην οποία λειτουργεί καφενείο με αντεστραμμένους όρους. Ένα καφενείο αυστηρώς για γυναίκες, στο οποίο μόνη περίπτωση να εισέλθει άντρας θαμώνας είναι να συνοδεύεται από τη συμβία του.

Το καφενείο διαχειρίζονται οι γυναίκες του χωριού και αποκτά ζωή κυρίως τα απογεύματα, όταν οι εργασίες σε σπίτι και χωράφια ολοκληρώνονται. Στον γυναικείο καφενέ η βασική ιδέα δεν διαφέρει από όλα τα άλλα καφενεία ανά την Κύπρο: καφεδάκι και κουβέντα για όλα όσα απασχολούν τους ανθρώπους του χωριού, την Κύπρο, και όσα βλέπουν από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Σχολιασμένα, όμως, με γυναικεία οπτική και λεπτομέρεια.

Το γυναικείο καφενείο έχει εκφύγει πλέον από τα σύνορα των Κεδάρων και της ευρύτερης περιοχής. «Μέχρι και από άλλες πόλεις έφθασαν εκδρομή εδώ κάποιες για να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές», τονίζει μια θαμώνας. Bρισκόταν, όπως μας είπε, στη μονή Χρυσορρογιάτισσας, όταν ήρθε η κουβέντα στο θέμα του καφενείου, αφού μια από τις γυναίκες που ασχολούνται με το καφενείο είναι αδερφή του ηγουμένου. «Έρχονται και άλλες γυναίκες, από την Πάφο και άλλες περιοχές κατά τα Σαββατοκυρίακα κυρίως, για να δουν το καφενείο μόνο για γυναίκες και να συνδυάσουν και μια εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε.

Όσο για τον αντρικό πληθυσμό; Οι πλείστοι άντρες «έμαθαν και το βλέπουν απ’ έξω», διευκρινίζει μια θαμώνας γελώντας. «Κάποιοι άλλοι, ούτως ή άλλως αποδέχθηκαν τον διαχωρισμό και πάνε στα «αντρικά καφενεία», τονίζει. «Αλλά οι πλείστοι απλώς ντρέπονται να έρθουν», καταλήγει.

 

14 Ιουνίου 2014

ΠΗΓΗ: pafosnet.com

Κέδαρες: Ένα καφενείο αυστηρώς για...γυναίκες!
 

Η μικρή αυτή κοινότητα των 50 ψυχών, στις παρυφές του Τροόδους, ήρθε πρόσφατα στα φώτα της επικαιρότητας λόγω της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που μαινόταν για ώρες και που απείλησε τους κατοίκους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν για λίγες ώρες τις οικίες τους. Το χωριό Κέδαρες, ωστόσο, διατηρεί μια αιτία σαφώς πιο ελκυστική για να αποτελέσει αντικείμενο προσοχής: Είναι η πρώτη και μοναδική στην Κύπρο κοινότητα που λειτουργεί ένα καφενείο με...αντιστραμμένους όρους. Ένα καφενείο, αυστηρώς για γυναίκες. Στο οποίο μόνη περίπτωση να εισέλθει άντρας θαμώνας, είναι να...συνοδεύεται από την συμβία του!

Το καφενείο διαχειρίζονται οι γυναίκες του χωριού και αποκτά κυρίως ζωή τα απογεύματα, όταν οι εργασίες σε σπίτι και χωράφια, ολοκληρώνονται πια. Στον γυναικείο καφενέ, η βασική ιδέα δεν διαφέρει από όλα τα άλλα καφενεία ανά την Κύπρο: Καφεδάκι και κουβέντα για όλα όσα απασχολούν τους ανθρώπους του χωριού, την Κύπρο και όσα βλέπουν από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Σχολιασμένα όμως, με γυναικεία οπτική και...λεπτομέρεια.

Το γυναικείο καφενείο έχει εκφύγει πλέον από τα σύνορα των Κεδάρων και της ευρύτερης περιοχής. «Μέχρι και από άλλες πόλεις έφθασαν εκδρομή εδώ κάποιες,για να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές», τονίζει μια θαμώνας. "Bρισκόταν, όπως μας είπε στη Μονή Χρυσορογιάτισσας, όταν ήρθε η κουβέντα στο θέμα του καφενείου, αφού μια από τις γυναίκες που ασχολούνται με το καφενείο είναι αδερφή του Ηγουμένου της Χρυσοσρρογιάτισσας.

Έρχονται και άλλες γυναίκες, από την Πάφο και άλλες περιοχές κατά τα σαββατοκύριακα κυρίως, για να δουν το καφενείο μόνο για γυναίκες και να συνδυάσουν και μια εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή».
 

6 Φεβρουαρίου 2015

ΠΗΓΗ: City Free Press / Sigma Live

Διά κορασίδες μόνον
Της Γιώτας Κούμουρου

Τα γυναικεία καφενεία στην Κύπρο
Στην Κύπρο υπάρχουν δυο γυναικεία καφενεία, τα οποία είναι παραδοσιακά και κρατάνε το ύφος των παλιών κυπριακών καφενέδων.

«Καφενές των Γυναικών» - Κέδαρες, Πάφος

Το μικρό χωριουδάκι της Πάφου με το όνομα Κέδαρες, έχει περίπου 44 κατοίκους και διατηρεί εδώ και μερικά χρόνια ένα γυναικείο καφενείο. Το καφενείο δημιουργήθηκε από τις γυναίκες του χωριού, οι οποίες μαζεύονται εκεί, κυρίως τα απογεύματα, πίνουν τον καφέ τους, πλέκουν, βλέπουν τηλεόραση και θυμούνται ιστορίες απ’ το παρελθόν.

Μιλώντας με τον Κοινοτάρχη του χωριού για να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το καφενείο μου είπε πως βρίσκεται κοντά στην πλατεία του χωριού και συγκεκριμένα στην Λεωφόρο Αγίου Αντωνίου.

«Θα το βρεις εύκολα, έξω έχει μια μεγάλη ταμπέλα που γράφει 'Ο καφενές των γυναικών'».

Ρωτώντας τον για τις τιμές, μου είπε πως τον καφέ σου εκεί τον πίνεις δωρεάν, αφού οι γυναίκες δημιούργησαν το καφενείο για να αυξάνεται λίγο ο πληθυσμός και όχι για να βγάλουν χρήματα.

Σε περίπτωση που θέλεις να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για το καφενείο, τηλεφώνησε κι εσύ στον κοινοτάρχη στο 99436472, αφού το καφενείο δεν έχει τηλέφωνο, ή απλώς... κάνε μια βόλτα μέχρι τις πανέμορφες Κέδαρες.

 

Επισκέψεις ...:::

stat tracker for tumblr

©  Κέδαρες / Kedares